Roman Numeral Conversion Practice Chart

Revised 5/11 2
Sample Problems:
Write the Arabic numeral corresponding to the given Roman numerals:
Problem 1:
V
Solution: + 5 = 5
Problem 2:
VIII
Solution: +5 + 1 + 1 + 1 = 8
Problem 3:
XVI
Solution: +10 + 5 + 1 = 16
Problem 4:
IV
Solution: –1 + 5 = 4
(Remark: Since the face value of the character following I is smaller than the face value of V we subtract the
face value of I)
Problem 5:
Solution: +50 + 10 +1 = 61
Problem 6:
Solution: –10 + 50 + 1 = 41
Problem 7:
DCLXVI
Solution: +500 + 100 + 50 + 10 + 5 + 1 = 666
Problem 8:
CDXLIV
Solution: –100 +500 10 + 50 1 + 5 = 444
Problem 9:
M M X LX
Solution: +1,000,000 + 1,000,000 – 10,000 + 50,000 + 10 = 2,040,010
Problem 10:
IMMMCMLXXVI
Solution: +1000 + 1000 + 1000 100 + 1000 + 50 + 10 + 10 + 5 + 1 +1 = 3977
Page 2/4
Free Download

Roman Numeral Conversion Practice Chart PDF

Favor this template? Just fancy it by voting!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
(0 Votes)
0.0
Related Forms
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1 Page(s) | 792 Views | 8 Downloads
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1 Page(s) | 935 Views | 7 Downloads
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
2 Page(s) | 1735 Views | 21 Downloads
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1 Page(s) | 1314 Views | 39 Downloads
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1 Page(s) | 939 Views | 15 Downloads